Ben je plotseling slecht ter been en wil je niet verhuizen? Dit kan je doen!

Ben je plotseling slecht ter been en wil je niet verhuizen? Dit kan je doen!

20 October 2022 Off By Havy

Wanneer je plotseling slecht ter been bent, lijkt de gemakkelijkste oplossing om in een verzorgingstehuis te gaan wonen of op zijn minst naar een woning te verhuizen die gelijkvloers is. Maar wellicht wil je dat helemaal niet. Je bent erg gehecht aan je huidige huis en je hebt er mooie herinneringen opgebouwd. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om toch in je eigen huis te blijven wonen.

Maak het jezelf wat makkelijker

Er is tegenwoordig haast geen supermarkt meer te vinden die de boodschappen niet bij je thuis levert. Makkelijker is het zelfs om iemand in te schakelen die de boodschappen voor je doet. Deze meneer of mevrouw kan desgewenst helpen bij het uitpakken van de boodschappen. Daarnaast bestaan er ontzettend veel hulpmiddelen die je kan gebruiken als je wat slechter ter been bent. Denk aan een toiletbrilverhoger, een douchestoel, een grijpstok en een bedheffer. Dit is slechts een kleine greep van alles wat mogelijk is. Daarnaast is bijna alles met een afstandsbediening te bedienen.

Pas je huis aan

Begin eerst met het (laten) opruimen van je huis. Wanneer je gebruik maakt van een rolstoel is het handig als je wat meer ruimte hebt in je huis. Je rolstoel moet immers kunnen draaien. Voordat je een rolstoel aanschaft, is het wel handig om eerst te kijken of het formaat door je deuren past. Is dat niet het geval, dan zal je moeten kijken naar een smaller formaat, of je zal bredere deurposten moeten nemen. Gelukkig is dat in de meeste gevallen niet nodig. Zet alle benodigde spullen lager. Kijk ook goed naar de drempels. Misschien is het verstandig een drempelhulp of drempelbrug aan te schaffen. Plaats beugels in je toilet en badkamer en vlakbij je bed, zodat je meer steun voor je armen hebt en daarmee je benen ontlast. Over je bed gesproken, verplaats je deze naar beneden of laat je het boven staan?

Traplift

Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om zowel je slaapkamer als de badkamer naar beneden te verplaatsen, wat bij de meeste mensen het geval is, dan is het verstandig een traplift aan te schaffen. Trapliften zijn in alle maten en vormen verkrijgbaar. Er bestaat een traplift voor smalle trap of een gedraaide trap. De ene traplift draait aan de binnenkant van de trap en de andere bij de trapleuning. Daarnaast kun je de traplift kosten erg verlagen door een tweedehands traplift te kopen. Zo heb je geen reden meer om te verhuizen.