Een vaderschapstest

Een vaderschapstest

6 July 2022 Off By Havy

Wie de moeder van een kind is, is altijd wel duidelijk. Maar soms kan het nog een beetje onduidelijk zijn wie de vader van het kind is. Gelukkig is daar nu ook een vaderschapstest voor te doen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als er in de periode van de bevruchting meerdere bedpartners zijn geweest of wanneer er later vragen omhoogkomen over wie de vader is. Het kan dan fijn zijn om dit te kunnen testen. Maar hoe gaat zo een vaderschapstest nou in zijn werk? 

 

Thuis afnemen

Om te beginnen is het belangrijk om te vertellen dat dit eigenlijk heel laagdrempelig is en ook geheel pijnloos. Je bestelt namelijk gewoon thuis een testkit. Dit wordt in een neutrale envelop gedaan, dus het valt niet meteen op dat je een vaderschapstest hebt besteld. Je hoeft hier dus ook niet voor naar een testlocatie of het door iemand anders te laten afnemen. Wanneer je de testkit thuis geleverd krijgt, pak je de wattenstaafjes en neem je de DNA-monsters af. Dit doe je doormiddel van wangslijmvlies. Dit is heel makkelijk en doet ook geen pijn. Hetzelfde doe je bij je kind, of laat je je kind zelf doen. Dit hangt een beetje van de leeftijd van je kind af. Nadat je van jezelf en van je kind de DNA-monsters hebt afgenomen doe je de wattenstaafjes in de buisjes. Je krijgt een retourenveloppe meegestuurd waarin je deze wattenstaafjes naar het laboratorium kan sturen. Vervolgens worden deze DNA-monsters geanalyseerd en ook getest in de laboratoria. Na ongeveer 4 werkdagen krijg je hier de uitslag van te horen. 

 

Een rechtsgeldige

Wanneer de DNA-profielen niet overeenkomen kan dat door het laboratorium met 100 procent zekerheid worden vastgesteld. En wanneer de DNA-profielen wel overeenkomen kan dit met minimaal 99,999% zekerheid vastgesteld worden. In beide gevallen kan het dus heel veel zekerheid bieden. Dit kan heel fijn zijn voor je gemoedsrust. Waar je ook aan twijfelt. Wanneer je het niet alleen doet voor je eigen gemoedsrust maar dat het ook nodig is bij een rechtszaak dan is het van belang dat je een rechtsgeldige vaderschapstest laat afnemen. Deze test werkt eigenlijk hetzelfde als bij de gemoedsrust test die hierboven beschreven is. Het enige verschil is dat de DNA-monsters worden afgenomen door een arts of een verpleegkundige. Dit wordt gedaan omdat ze dan zeker weten dat de DNA-monsters goed afgenomen worden bij de juiste personen. Verder zijn beide testen even betrouwbaar. Het hangt dus van het doeleinde af welke je wil kiezen.