Genieten van heerlijke wijnen uit Chili

Genieten van heerlijke wijnen uit Chili

4 June 2022 Off By Havy

Er is weer lekker weer op komst. Dat bekent dat we meer tijd buiten gaan doorbrengen. Er zijn meer avonden dat we buiten kunnen blijven, omdat de temperaturen langer aangenaam blijven. Tijdens deze periode eten we ook meer buiten, thuis of in een restaurant. We vinden het dan vaak lekker om te genieten van een heerlijk wijntje. Samen genieten van de smaken van de heerlijke wijn en het eten. 

Chileens wijnhuis

Als we aan wijn denken, denken we vaak aan wijn uit Frankrijk, Italie of Spanje. Maar ook in landen buiten Europa kunnen ze heerlijke wijnen maken. Zoals Casa Silva wijn uit een Chileens wijnhuis van de familie Silva. De oorsprong van dit wijnhuis vinden we ten zuide van Santiago, dichtbij San Fernando in het dorp Angostura. Het wijnhuis is ontstaan door een lang gekoesterde droom van Mario Silva en zijn zoon Mario Pablo die werkelijkheid werd. Namelijk het vangen van hun liefde voor de Colchagua Valley in een fles wijn onder eigen label. Inmiddels staat al de vijfde generatie aan het roer bij het familiebedrijf Casa Silva en wordt de Casa Silva wijn wereldwijd verkocht. Ze zijn nu een groot wijnbedrijf met nog steeds de normen en waarden van een echt familiebedrijf. Ze zijn vooral gespecialiseerd in Carménère, dit is een Franse blauwe druif die niet meer uit de wijnwereld is weg te denken. Deze druif wordt zelfs gezien als nationale druif. De oorsprong van deze druif is in Bordeaux, echter werden deze wijnstokken na een druifluisplaag eind 19e eeuw niet meer aangeplant. Hierdoor waren de opbrengsten te onregelmatig en was daarmee het risico te groot. Niet elke Carménère is hetzelfde en Casa Silva wil de wereld hier graag over informeren. Er zijn verschillende klonen van de Carménère druif. Na diverse studies hebben zij de beste klonen geselecteerd voor een wijngaard, hierdoor hebben ze veel verschillende wijnen en worden ze als Carménère specialist gezien. 

Chileense wijnen

Chili is een uniek wijnlijn door zijn grote verscheidenheid in druivenrassen. Dit komt doordat Chili verschillende landschappen en klimaten kent, wat komt door een aantal natuurlijke barrières. Zo hebben ze een droge Atacamawoestijn in het noorden, het Andes gebergte in het oosten, de Zuidpool in het zuiden en de Stille Oceaan in het westen. De Colchagua valley waar we hiervoor over spraken staat bekend om zijn topkwaliteit rode wijnen. De wijngaarden staan aan de voet van het Andesgebergte en staan vol blauwe druivenrassen. Dit is ook waar Casa Silva zijn druiven vandaan haalt. De valley heeft ook diverse microklimaten waardoor het een mooie diversiteit in wijnstijlen oplevert.