Karton: het materiaal van de toekomst

Karton: het materiaal van de toekomst

6 July 2022 Off By Havy

Karton—het nieuwe normaal. Of in ieder geval, dat zou het moeten zijn, aangezien de papiersoort niet alleen 100% afbreekbaar is (en dus binnen een jaar compleet vergaan is) maar ook nog eens heel veelzijdig. Ik hoor je denken: wat kan je dan met kartonnen dozen? Waarom zou ik die doosjes kopen? En tegelijkertijd ben ik hier om je te vertellen: je kan ontzettend veel met dit materiaal!

Bezorgd!

Natuurlijk heb je de logische opties: spullen vervoeren. Daar zijn kartonnen dozen uiteindelijk voor ontworpen. Al jaren dienen ze als de beste verhuisdozen—ze kunnen veel vasthouden én zijn makkelijk opvouw- en dus- opberg-baar! Ook kunnen ze goed werken als tijdelijk koffietafeltje, voor als het échte koffietafeltje nog niet is opgehaald bij de Ikea, maar dat vooral terzijde. Het is simpelweg heel fijn om altijd een paar opgevouwen kartonnen dozen boven te hebben liggen—je weet nooit wanneer je opeens iets moet vervoeren, óf wanneer je een pakje moet verzenden. Daar zijn wat kleinere cadeaudoosjes ook meestal goed voor (die worden ook nog weleens gemaakt in leuke printjes, zoals rood met witte stippen! Altijd leuk voor een verjaardag of een andere verrassing, zoiets) 

Zó veelzijdig 

En dan zijn we natuurlijk aanbeland bij het deel van dit artikel waar je écht naar uitkijkt—de andere toepassingen van kartonnen dozen en karton in het algemeen. Ik zal je om te beginnen eens wat vertellen; ik was laatst op een kunstexpositie, waar niet het allergrootste budget voor was, en daar bestond de aankleding van de tentoonstelling bijna volledig uit kartonnen dozen. Dit klinkt in eerste instantie niet zo voordelig, maar de dozen waren rondom dichtgeplakt met neon-kleurige tape, wat alles een ontzettend moderne look gaf. De kartonnen dozen dienden opeens als een goedkoop maar toch chic tentoonstellingsdecor, terwijl het net daarvoor dus nog ‘normale’ verhuisdozen waren geweest. Datzelfde geld voor schilderen op kartonnen dozen, en het materiaal voor andere kunstvormen gebruiken. 

Een paar kartonnen dozen op je zolder hebben liggen is dus eigenlijk altijd een goed idee. Of je nu onverwacht iets naar je neef aan de andere kant van het land moet sturen, of dat de kinderen van je zus langskomen en je ze eigenlijk zo langzamerhand wel wil leren hoe ze een replica van de Mona Lisa schilderen, maar zo gauw geen schilderdoek om handen hebt: karton is er voor je!