Persoonlijke lening: zo werkt het

Persoonlijke lening: zo werkt het

23 June 2022 Off By Havy

Waarvoor wil je lenen?

Als je wilt gaan lenen is het misschien nog wel van het meeste belang dat je ook weet om welke reden je wilt lenen. Het risico van het ontbreken van een reden kan er voor zorgen dat het geld dat je leent op gaat aan dingen waar je de lening eigenlijk niet voor had afgesloten. Voordat je het weet zit je dan weer zonder geld, zonder specifieke aankoop en met een lening. Het helpt enorm om een plan te maken voordat je geld leent. Dus wat wil ik kopen en waarom heb ik dat nu zo nodig dat ik er een lening voor wil afsluiten? Een voorbeeld hiervan is dat je wilt motor financieren omdat je een rijbewijs hebt gehaald en niet wilt dat je het verkeerd omdat je nog geen geld hebt voor een motor. Ook zonnepanelen financieren is een goede reden om een lening af te sluiten. Het is enorm voordelig voor je energierekening en dat maakt dat de kans groot is dat op lange termijn kan terug betalen van het geld dat je bespaart

Wat kan je lenen?

Vervolgens wordt er gekeken naar wat je kan lenen. Dat bepaalt natuurlijk uiteindelijk of het ook mogelijk is of je je aankoop ook echt kan doen. Wat je kan lenen ligt vooral aan je huidige vermogen en je mogelijkheid om het terug te betalen. Wanneer je een regulier en vast inkomen hebt dan is een lening vaak geen probleem, maar is je inkomen laag en aan verandering onderhevig, dan ligt het net wat anders. Vaak moet je wel kunnen laten zien dat je een lening terug kan betalen.

Hoe betaal je terug?

In veel gevallen kan je zelf bepalen hoe je een lening terug betaalt. Dit kan vaak in termijnen. Dat betekent dat je in de maanden na de lening begint met afbetalen en in dit bedrag zit vaak al de rente bij meegerekend. Hierdoor betaal je dus een groter bedrag dan het bedrag dat je hebt geleend. Om deze reden wordt vaak ook gezegd dat lenen veel geld kost, ook al kan het in momenten voelen als de meest logische oplossing.

Wat scheelt het?

Vooral mentaal scheelt het krijgen van een lening enorm. Het geeft je de mogelijkheid te investeren. Het is wel echt belangrijk dat je zeker weet dat je het geld hebt om het terug te betalen. Bij lenen staat er vaak veel op het spel omdat je een contract afsluit. Maar dit zorgt er ook voor dat er veel duidelijkheid is en dat je weet waar je aan toe bent.