Solliciteren: hoe ga je er naar toe, hoe bereid je je voor en wat mag je niet vergeten?

Solliciteren: hoe ga je er naar toe, hoe bereid je je voor en wat mag je niet vergeten?

30 June 2022 Off By Havy

Solliciteren is een belangrijk onderdeel van het zoeken naar een baan. Je sollicitatiegesprek is vaak je eerste kennismaking met je toekomstige werkgever, dus het is belangrijk dat je goed voorbereid bent. In dit blogpost bespreken we hoe je naar een sollicitatiegesprek toe moet gaan, hoe je je moet voorbereiden en welke dingen je absoluut niet mag vergeten.

CV en motivatiebrief

Allereerst is het belangrijk om je cv en motivatiebrief goed op orde te hebben. Zorg ervoor dat je cv up-to-date is en alle relevante werk- en/of stages ervaring vermeldt. In je motivatiebrief vertel je waarom je solliciteert naar deze baan en waarom je denkt dat je geschikt bent voor de functie. Het is ook belangrijk om je onderzoek te doen. Kijk op de website van het bedrijf en lees wat je kunt over het bedrijf, zodat je weet wat ze doen en wat ze waardevol vinden.

Goed voor de dag komen

Op de dag van het sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je er netjes uitziet en tijdig bent. Zorg ervoor dat je je kleren de avond van tevoren uitkiest, zodat je niet in de stress hoeft te zitten op de dag zelf. Probeer ook niet te laat te komen, want dat geeft een slechte indruk. Als je iets eerder bent, kun je altijd even wat tijd nemen om het gebouw of kantoor te verkennen en je op te frissen voordat het gesprek begint. Daarnaast is het belangrijk dat je er netjes uitziet. Het is belangrijk om je hiervoor goed te verdiepen in het bedrijf en te kijken wat voor kleding hierbij past. Ga je voor een overhemd of toch gewoon een t-shirt? 

Tijdens het gesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek is het belangrijk om jezelf te presenteren als een gemotiveerde kandidaat die enthousiast is over de functie. Wees voorbereid op vragen die gesteld kunnen worden, zodat je niet in de war raakt tijdens het gesprek. Het is daarom belangrijk dat je van te voren genoeg inleest op bijvoorbeeld de website. Bekijk verschillende filmpjes als deze aanwezig en kom erachter met wie je in gesprekt bent.  Sluit het gesprek altijd af met een sterkte handdruk en bedank de interviewer voor de kans die hij of zij je heeft gegeven.

Als je goed voorbereid bent, is er niets om je voor te schamen tijdens een sollicitatiegesprek. Wees jezelf en laat zien waarom je geschikt bent voor de functie. Wanneer je deze tips volgt, ben je al een grote stap voorwaarts in de strijd om die droombaan!