Vlooien bij je kat

Vlooien bij je kat

3 June 2022 Off By Havy

Je huisdier geef je vaak ontzettend veel aandacht. Je geeft ze eten, leuke speeltjes, een slaapplekje en vaak komen ze in de avond bij je knuffelen op de bank. Omdat je dus vaak ook met je huisdier in een ruimte zit wil je natuurlijk wel dat je huisdier gezond is. Zowel dat hij of zij zichzelf goed voelt, maar ook dat ze geen teken of vlooien mee naar binnen nemen. Vlooien zijn kleine zwarte parasieten die vaak in de vacht van een kat kunnen leven. Het liefst wil je dit voorkomen, maar wanneer je vlooien bij je kat constateert is het gelukkig nog niet te laat. Meestal merk je het als je kat meer dan normaal aan zijn vacht zit te krabben. Hierdoor kan het ook zijn dat je kat meer haaruitval heeft dan normaal. Ook is het mogelijk dat je korstjes of kale plekjes op de huid ziet. Dit komt vaak door het krabben. Het is dus belangrijk dat je hier op let bij je huisdieren. 

 

De omgeving 

Wanneer je er eenmaal achter bent gekomen dat je kat vlooien heeft kan je deze bestrijden. Hier zijn een aantal verschillende middeltjes voor. Een vlooienkam gebruiken, of shampoos, sprays en poeders. Deze werken slechts kort. Wanneer je de vlooien op je kat behandeld is dat vaak niet voldoende. Je moet namelijk ook de omgeving van de kat behandelen. De eitjes van de vlooien kunnen namelijk ook in de kussens gaan zitten. Wanneer je dan alleen je kat bestrijdt en die eitjes van de kussens komen later uit, dan ben je weer terug bij af. Het is dus belangrijk om de hele omgeving te doen. Hier heb je ook speciale middeltjes voor waarmee je de omgeving bijvoorbeeld met een spray kan behandelen. 

 

Voorkomen

Er zijn ook een aantal producten waarmee je kan proberen te voorkomen dat je huisdier vlooien krijgt. Dit zijn bijvoorbeeld vlooiendruppels. Deze druppels moet je om de zoveel tijd aanbrengen op de vacht van je kat. Dit kan de kat niet zo prettig vinden, maar daar kan je samen aan wennen. Een andere optie is een speciale halsband. Deze halsbanden hebben een middeltje erin dat effectief werkt tegen volwassen vlooien. Als je kat deze de hele tijd draagt is hij of zij beter beschermt tegen de volwassen vlooien. In veel gevallen is voorkomen namelijk beter dan genezen. Ook heeft je kat vaak weinig last van een vlooienhalsband. Deze zien eruit zoals een normale halsband. Uiteindelijk wil je wat het beste is voor je huisdier zodat je lekker samen thuis kan knuffelen zonder zorgen.