Waarom is het vaccineren verstandig als je op vakantie gaat?

Waarom is het vaccineren verstandig als je op vakantie gaat?

23 September 2022 Off By Havy

Wanneer je op vakantie gaat buiten de Europese Unie, dan zijn er ontzettend veel zaken die je moet regelen. Zo is het belangrijk dat je paspoort voor een langere periode geldig is, want je mag buiten de Europese Unie niet reizen met een Nederlandse ID-kaart. Daarnaast ben je ook verplicht om een visum aan te vragen voor het vakantieland. Veel mensen vergeten zich te laten vaccineren terwijl dit wel aan te raden is als je naar een land toe gaat dat geen onderdeel is van de Europese Unie. Veel van deze landen hebben last van zeer veel vervuiling en ook kan de gezondheidszorg aanzienlijk achterlopen. Het is dus zeker niet vreemd dat er in deze landen nog steeds virussen voorkomen die levensgevaarlijk zijn. In dit artikel vind je meer informatie waarom het verstandig is om je te laten vaccineren als je op vakantie gaat. 

 

Je beschermt niet alleen jezelf 

Wanneer je een van de inentingen Egypte neemt, bescherm je niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen. Dit kan bijvoorbeeld je eigen gezin zijn, maar ook medereizigers die bij je in het vliegtuig zullen zitten. Dat heeft ermee te maken dat de meeste vaccins verdere verspreiding indammen of zelfs volledig kunnen voorkomen. Je kunt op dat moment zeer moeilijk of zelfs helemaal geen andere mensen besmetten. 

 

Je voorkomt een ziekenhuisopname of erger 

Virussen die in landen buiten de Europese Unie voorkomen, kunnen zeer gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan gele koorts. Ongeveer 50% van de mensen die gele koorts hebben komen te overlijden. Dit heeft er dan ook grotendeels mee te maken dat er geen medicijn tegen gele koorts bestaat. De enige manier om jezelf te beschermen, is door een van de inentingen buitenland tegen gele koorts te nemen. Je kunt hierdoor een ziekenhuisopname of de dood voorkomen. Als je eenmaal besmet bent met gele koorts, is het namelijk al te laat.

 

Een vaccin is niet duur 

Helaas zijn er in Nederland nog erg veel mensen die zich niet laten vaccineren omdat het geld kost. Het kan natuurlijk voorkomen dat je vrijwel niet rond kan komen en dan kan het inderdaad best prijzig zijn. Een vaccin kost namelijk enkele tientallen euro’s. Toch blijft het erg belangrijk om je te laten vaccineren, want het gaat om je eigen bescherming. Daarnaast willen veel zorgverzekeringsmaatschappijen de kosten van de vaccinatie ook wel vergoeden. Houd er wel rekening mee dat dit kan verschillen per zorgverzekeringsmaatschappij.