Wat is een epoxy vloer?

Wat is een epoxy vloer?

23 June 2022 Off By Havy

In de jaren 60 werden epoxyvloeren bedacht en veel gebruikt voor de bevloering van loodsen en fabriekshallen. Tegenwoordig is dit een ander verhaal en worden deze vloeren veel gebruikt als afwerking van bewoonbare huizen. Je kunt namelijk veel doen met epoxy en daarom zie je het vaak terugkomen in Nederlandse woningen. De epoxyvloer heeft veel verschillende mogelijkheden en je kunt kiezen uit 50 verschillende kleuren, maar ook uit 100 diverse tinten. Op deze manier past de epoxy vloer bijna bij ieder interieur en is het een praktische keuze. Ook zitten er veel voordelen verbonden aan een epoxyvloer, maar wat zijn deze voordelen? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt.

Wat zijn de voordelen van een epoxy vloer?

Een epoxyvloer is een naadloze gietvloer en heeft een hele hoge hardheid. De vloer is slijtvast en hierdoor heeft de vloer een levensduur van ongeveer 25 jaar. De vloer wordt ook vaak gelegd met een speciale coating en deze coating zorgt voor extra bescherming. Zo zorgt de coating ervoor dat er geen vocht doorheen kan komen en dat de vloer extra sterk is. Je kunt op deze manier de vloer gebruiken in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de keuken. Ook zorgt de coating ervoor dat de vloer goed tegen zuren en oliën kan en is dit perfect in grote fabriekshallen en garages. De epoxyvloer wordt zonder naden geplaatst en dit maakt de vloer ook makkelijk in het onderhoud. Je kunt namelijk makkelijk de vloer schoonmaken met een stofzuiger en een natte doek. Vuil kan zich niet opstapelen in de naden en dit maakt het ook direct een hygiënische vloer.

Het plaatsen van de epoxyvloer

Wil je epoxy kopen voor het plaatsen van een epoxyvloer? Dan moet je natuurlijk de juiste aanbieder op het internet vinden en hier de epoxy kopen. Het plaatsen van een epoxy vloer gebeurt in verschillende stappen. Bij de eerste stap moet de ondervloer goed schoongemaakt worden en de ondergrond voorbereid worden op de epoxy. Dan wordt de gietlaag aangebracht en wordt dit gezien als een gietvloer. De gietlaag bestaat uit twee componenten die ervoor zorgen dat de epoxy toplaag goed kan uitharden. In de laatste fase wordt er een transparante toplaag aangebracht, die ervoor zorgt dat de epoxy gietvloer slijtvast wordt. Iedere laag van de epoxyvloer moet meerdere uren drogen, hier moet je ook op wachten voordat je een nieuwe laag erover heen wilt doen.