Zonder reisvaccinaties op reis? Doe het niet!

Zonder reisvaccinaties op reis? Doe het niet!

2 July 2022 Off By Havy

Ben je van plan om in de (nabije) toekomst een verre reis te maken? Dan is het verstandig om je direct al te oriënteren op welke reisvaccinaties verplicht of aan te raden zijn. Er zijn landen waar je zonder de verplichte reisvaccinaties niet binnen kunt komen en er zijn landen waar bepaalde reisvaccinaties, zoals DTP, worden aangeraden. Twijfel je over welke vaccinaties je nodig hebt? Kijk dan eens op de site. Je vindt daar alle benodigde informatie over het laten zetten van reisvaccinaties en het aantal weken voor je gaat reizen. Want het is vaak geen kwestie van een vaccinatie halen en gaan. Zo'n vaccinatie moet wel de tijd hebben om in te werken.

Reisvaccinaties beschermen je tegen nare ziektes

In Nederland hebben we het goed voor elkaar. Mede dankzij de dichte vaccinatiegraad en het Rijksvaccinatieprogramme kunnen we er trots op zijn dat sommige ziektes, zoals Polio, bijna helemaal zijn verdwenen uit ons land. Andere landen hebben misschien geen vaccinatieprogramma. Het kan ook zijn dat in andere landen alleen de rijken vaccinaties kunnen betalen. Ook is de kwaliteit van het drinkwater in andere landen niet zoals we hier gewend zijn. En wat denk je van de hygiëne op straat en in de hotels? Ratten, vlooien, kakkerlakken, noem het maar op, ze kunnen allemaal ziektes overbrengen. Door te kiezen voor de juiste reisvaccinaties zorg je goed voor jezelf.

Welke vaccinaties heb ik nodig als ik op vakantie ga?

Dat hangt maar net af van naar welk land je gaat. Ga je naar landen in het Oosten van Europa? Dan kan het al verstandig zijn om een DTP vaccinatie te halen. Ook een rabiës (hondsdolheid) vaccinatie is daar wel gewenst (niet vereist!). Ga je verder weg? Dan kan het zijn dat je vaccinaties nodig hebt tegen Gele Koorts of Hepatitis A en/of B. Wil je liever geen vreemde stoffen in je lijf? Dat kan! Blijf dan wat dichter bij huis of ga alleen naar de rijke landen in Europa en Noord Amerika.

Mag je altijd alle vaccinaties hebben?

Het kan zijn dat je niet alle vaccinaties mag halen die je nodig hebt. Dit kan, bijvoorbeeld, zijn omdat je zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft. Maar het kan ook zijn dat je in het dagelijks leven medicatie gebruikt die een contraindicatie heeft met het vaccin dat je wilt halen. Wil je zeker zijn van je zaak? Overleg dan altijd met je behandelend arts. Stel, als het echt niet anders kan, je reis uit.